Tips Kurus untuk Turun 40KG

Berat 100kg??? Satu kenyataan yang terpaksa saya terima.  Tapiiii… Itu dulu.. sekarang setelah mencapai berat 59kg saya dah mampu tersenyum…:)

Tidak pernah terlintas untuk turunkan berat badan dari obes ke BMI normal.. namun  segala puji bagi Allah yang telah mengizinkan perkara ajaib ni berlaku pada diri saya.

Kini..

Saya mampu lakukan perkara-perkara yang tidak mampu saya lakukan dahulu. Saya mampu melakukan senaman lasak, saya mampu berlari, menari.

Dan yang paling saya suka adalah pertama kali dapat memakai baju kebaya. Dari XXXXXL ke saiz M… syukur Alhamdulillah.

KATA-KATA SINDIRAN

Cerita saya bermula dari hilangnya keyakinan diri. Dah mula xnak tengok cermin. Dah mula x kisah nak pakai baju warna apa. Tapi makan nak sedap-sedap jer.

Suatu petang, setelah penat seharian dengan rutin, saya menjamu selera seperti biasa. Datang satu suara yang dikenali menegur saya yang semakin hitam.

Dan tiba2 datang lagi satu suara yang dengan mudah menyindir saya yang x habis-habis nak makan jer.

Kerana 2 sindiran ini, hari saya jadi suram.. kelam… semangat saya jatuh dan hilang entah kemana.

Seharian saya menangis mencari kekuatan untuk berhadapan dengan orang sekeliling.

DI UJI DENGAN SAKIT

Tidak berhenti di situ, ujian datang lagi..

Suatu hari, saya bangun tidur, saya tak mampu berjalan. Tumit sakit seperti ada besi tajam menyucuk hingga ke tulang.

Rasa sakit hanya tuhan yang tahu.

Saya pergi berjumpa doktor. Saya perlu mengambil ubat tahan sakit untuk meredakan kesakitan.

Setiap pagi perlu ambil ubat??? Sampai bila??? Saya tekad untuk kuruskan badan!!!

MULAKAN MISI DIET

Pad permulaan saya cuba dengan tidak mengambil nasi.

Pada hari ke 3 saya tidak ambil nasi, saya demam… dan demam tu berlanjutan sehingga 3 hari.. lepas demam sambung makan lagi… arghhhh.. kemana diet saya pergi??

Sisa-sisa semangat tu masih ada dan saya cuba lagi.. x makan dan cuba bersenam, yang saya dapat adalah sakit..

Program kurus DIET STAILOO

Suatu malam, sementara nak tunggu lelap, saya layari internet. Terbuka hati nak baca pasal program kurus ni.. DIET STAILOO.. errmmmm baca je x salah kan?

Baca dan baca dan terus baca sampai habis. Memandangkan seumur hidup saya, tak pernah lagi ambil ubat kurus, jadi saya tertarik untuk sertai program DIET STAILOO ni.

TEKNIK YANG SANGAT BERKESAN

Tiada paksaan. Saya di ajar satu demi satu. Enjoy dan santai. Perkara utama yang saya sangat kagum adalah saya di ajar untuk menukar habit.

Rupanya selama ni habit kita lah yang mengundang kepada peningkatan berat badan kita. Baru saya sedar setelah join program ini. Fokus pada perubahan satu habit dalam satu masa.

Sudah beberapa kali saya cuba kurus tapi gagal.. semangat pastu give up…  satu hari datang semangat dan tiba2 putus asa lagi.

Dalam DIET STAILOO saya di ajar buat satu-satu. Fokus pada satu tips kurus dan amalkan secara konsisten selama 2 minggu. Tanpa saya sedar, saya lakukan tips kurus itu tanpa perlu paksa diri.

Coach beri saya kelonggaran untuk pilih sendiri habit apa yang saya nak ubah. Jadi saya pun buat lah pilihan:

1. Saya pilih untuk setiap kali sebelum makan saya akan minum dulu 2 gelas air dan sehari mesti lebih 3liter air

2. Saya akan kecilkan portion makanan

3. Yang ni saya paling suka dan paling berkesan. Saya kira kunyahan sehingga 40 kali baru saya telan

4. Saya pilih gaya hidup sihat tanpa ubat, jadi saya pilih untuk berbasikal (indoor) 30 minit setiap hari. Saya buat dan berat turun dari 89kg hingga ke 76kg

5. Saya ubah dari sarapan nasi lemak kepada rolled oats atau roti wholemeal

Percaya atau tidak, 5 habit ini tanpa sedar telah berjaya saya lakukan sehinggan ke hari ini wow… tanpa sengaja habit saya telah berjaya merubah hidup saya!!!

BERAT SEMAKIN TURUN

Bila nampak perubahan, mulalah tamak.. hehe.. niat asal hanya nak turun ke berat 70kg je.

Lepas tu saya nak mengandung lagi. Nak kaki saya sembuh sepenuhnya. Kenapa x teruskan je usaha sampai betul2 berjaya? Saya perlu usaha lagi.

DIET STAILOO ajar saya buat 12 senaman HITC. Saya tak la terus cuba..  saya tonton je dulu  video tu.. hehe. 12 senaman HITC tu ialah:

Full Body:  Jumping Jack, Box Jump, High Knee

Lowe Body:  wall sit, Squat, Jump lunge

Upper Body:  Push up, Tricep dip, Mountain climber

Abs & Core: Double Crunch, Plank, Side plank

Dari 12 senaman ini, saya x mampu buat semua kerana kaki saya masih sakit. Jadi saya xnak paksa diri, saya hanya buat Wall Sit, Squat, push up dan plank. Itu pun peluh dah mencurah2. Hebat!!!

Amalkan HITC turun dari 76kg ke 70kg..

BUAT SENAMAN YANG ANDA ENJOY

Itulah yang coach pesan.

Dalam DIET STAILOO, perkara yang amat ditekankan adalah BUAT dan PRAKTIS.

Saya suka HICT tapi saya lebih enjoy buat senaman kardio.

DIET STAILOO ajar saya buat 30 min Cardio.

Saya mula buat senaman Cardio pada berat 70kg dan Alhamdulillah dengan mudah turun ke 65kg padahal saya x buat full 30 minit, hanya 15 minit je sebab tak nak bagi tekanan pada kaki saya yang masih sakit.

Dan apabila berat saya pecah angka 65kg, saya dapat buat full 30 minit senaman cardio tanpa sakit kaki..

ALLLAH… menangis rasa.. kaki saya sihat 100%.. saya teruskan senaman tersebut hingga bmi mencapai normal dengan berat 59kg!!!

Hilang 40kg!! satu keajaiban.

Saya x lagi sakit kaki.. saya tak perlu lagi makan ubat tahan sakit.. suara2 yang dahulu menyindir2 sudah tidak lagi kedengaran. Yang ada hanya ucapan tahniah sebab dah kurus….

ALHAMDULILLAH!!!

PERUBAHAN POSITIF

Perjalanan dari XXXXXL ke S lebih mudah dengan ilmu yang betul.

Yup perlukan semangat yang tinggi. Kental dan kena kuat. Tapi semangat sahaja tidak cukup, perlu ada ilmu dan sokongan moral.

Kat mana saya dapat ilmu? Di sini bersama DIET STAILOO. Tanpa ubat kurus dan tanpa stress.

Sebenarnya dah beli baju saiz S, tapi kerana niat saya kurus bukan untuk cantik, saya lebih selesa memakai saiz M. Jadi baju yang saya beli tu saya simpan sebagai tanda kenangan kepada usaha saya selama ini.

Antara orang yang paling rasa perubahan positif pada saya adalah suami saya. 

Berbanding dengan dulu ketika obes, saya mudah marah, saya mudah letih, mudah stress, cepat je rasa nak mengamuk.

Jika pergi bercuti, letih dalam perjalanan itu sahaja sudah cukup buat saya stress, dan cepat nak marah. Jika keluar membeli belah, saya cepat2 nak balik. Sebab tak larat nak jalan. Sampai rumah, badan letih, mulalah semua benda jadi x kena.

Anak2 juga jadi mangsa. X dapat nak main lama2 kat luar. Kalau pergi bercuti tu, saya jarang teman mereka mandi di kolam renang yang disediakan. Saya pillih untuk rehat sahaja di bilik. Teruk kan?

Tapi sekarang, saya lah orang terakhir yang naik dari kolam renang. Badan dah ringan dan saya dah pandai berenang.

Saya nak tebus balik masa2 yang telah saya bazirkan. Selain berenang, saya juga mampu melakukan aktiviti lasak seperti jungle tracking.

Percaya atau tidak, bukan sahaja mampu meredah hutan sendiri, tapi sambil dukung anak yang beratnya 16kg… Alhamdulillah..

Saya mampu lakukan pelbagai aktiviti lasak yang dulunya saya hanyalah penginap tegar di bilik hotel.

DISAHKAN MENGANDUNG

Setelah 4 tahun…. setelah hilang 40kg… akhirnya rezeki itu milik kami.

Saya disahkan mengandung. Syukur yang tidak terhingga atas nikmat yang ALLAH beri. Mengandung kali ini saya lebih berhati2.

Dengan habit yang telah dipraktikkan selama join program ini, saya masih dapat kawal pemakanan. Masih tegar minum 3 liter sehari… masih lagi setia breakfast Rolled oats atau roti wholemeal.

Dan menjaga waktu terakhir makan adalah jam 6 atau 7 malam. Selepas itu saya hanya minum air kosong sahaja. Alhamdulillah x lapar sebab saya dah berlatih melakukanya dah jadi HABIT!!!

JANGAN AMBIL PIL KURUS

Ini nasihat saya.

Saya berani mengatakannya sebab saya x ambil pil kurus.

Hanya jaga makan, dan senaman seperti yang coach sarankan.

Kita kena ingat, kita nak kurus sebab nak sihat, bukan sebab nak tambah penyakit. Macam saya, dari sakit berubah dapat sihat dan jadi semakin ceria.

Kalau anda nak kurus macam saya, tapi x tahu kat mana nak mula.. saya syorkan join program DIET STAILOO ni. Sebab saya dah berjaya, jadi saya cuba nak bantu anda semua untuk dapatkan ilmu dan orang yang boleh guide anda sehingga berjaya kurus.

Saya boleh lakukan, saya pasti anda juga boleh Berjaya!!

— Fatonah, 33 tahun

Join program kurus secara online DIET STAILOO dengan klik link di bawah:

Wahidah Berjaya Turunkan 30KG Dengan Cara Diet Yang Betul

Hai, saya Wahidah 🙂

(saya bahasa diri saya sebagai Wahidah je la yer..)

Wahidah berjaya turun berat sebanyak 30kg! (dari 84kg ke 54kg).

Alhamdulillah.

Daripada kecil wahidah antara “terbesar” dalam kalangan budak-budak kelas.

Masa sekolah rendah mungkin tak ada masalah sangat sebab wahidah budak aktif. Siap join taekwondo lagi.

Tapi sebab mak dulu berniaga kedai runcit.. Segala makanan ringan, air gas, air manis, keropok lekor, ayam goreng semua rembat!

Tabiat suka makan tu memang dari kecil dah dipupuk. Erk.

Sampailah masa kat sekolah menengah (masa tu wahidah tingkatan 3) nafsu makan tu lain macam.

Dah terbiasa orang gelar wahidah gemuk, chubby, bulat..

Tapi masa tu pekakkan telinga je, buat tak tahu.

Badan dah makin berpam-pam dan berlarutan sampai la masuk universiti.

Masa di universiti pula students U memang tak boleh dipisahkan dengan maggi dan fast food.

Memang wahidah suka sangat ayam KFC. Lagilah macam tong drum bodynya.

Ada sekali tu masa family gathering untuk majlis kahwin sepupu wahidah, semua tegur wahidah ni gemuk.

Lagi gemuk daripada mak wahidah. Rupa macam makcik2 / mak orang.

Mah aii…

Kita kahwin pun tak lagi orang dah cakap macam mak orang. Tercabar diri yang masih anak dara ni.

Mak wahidah plk asyik membebel berguni-guni dengan kuliahnya setiap hari suruh wahidah kurus.

Tapi sifat ibu kan, dalam dia membebel dia still masak sedap-sedap dan suruh makan. Alahai, mak aku seorang ini! Haha.

Stress kerja, lesu dan susah beribadat

Sekarang ni wahidah dah bekerja sebagai cikgu.

Wahidah mula jadi manusia yang cepat sensitif, emosional, selalu stress dengan kerja, cepat letih, kaki cepat lenguh-lenguh kalau berdiri lama.

Itu tak masuk lagi bab baik tangga. Wahidah jadi cepat mengah!

Paling wahidah tak boleh tahan nak berdiri solat pun rasa sakit tumit kaki ini. Allahurabbi!

Apa maknanya semua ini??

Allah nak tunjuk tanda2 suruh wahidah kurus.

Kalau dah sampai ibadah kau dengan Tuhan dah terganggu ini memang kena buat sesuatu.

Wahidah jadi terfikir lagi:

“Sampai bila aku nak tanggung berat berlebihan ini? Sampai ke tua ke aku nak gemuk?”

Memang lepas daripada itu wahidah nekad nak kurus.

Lepas solat, wahidah selalu doa:

“Ya Allah aku nak kurus untuk-Mu. Bantulah aku ya Allah.”

Jadi, BIG WHY wahidah nak kurus memang sebab nak sihat dan kurus kerana Allah.

Luasnya kuasa Allah, dalam beberapa hari je wahidah ternampak review diet stailoo di Facebook.

Masa itu Allah timbulkan rasa keinginan untuk wahidah mula berubah!

Join program DIET STAILOO

Tanpa fikir panjang wahidah pun join program kurus online DIET STAILOO ni.

Setiap hari wahidah akan dapat emel daripada coach dan try slow-slow amal tips yang dikongsikan.

Tapi BUKAN terus berubah 360 darjah jadi pendiet tegar…

…tapi slow-slow berubah.

  • Daripada suka minum air manis, kurangkan sedikit demi sedikit.
  • Daripada suka makan kerepek, kuih, kek, biskut sekarang dah cut slow2.
  • Daripada suka makan nasi 3 senduk kurangkan jadi 2 senduk dan akhirnya jadi 1 penumbuk tangan.
  • Daripada tak boleh minum air kosong langsung sekarang 2-3 liter sehari senang sangat.
  • Daripada kurang makan sayur, sekarang ‘tak puas’ kalau tak ada sayur dan buah.

Sejak daripada itu, pemakanan wahidah buat cara diet yang betul.

Tapi dalam berdiet tipulah kalau wahidah tak ada cheat. Memang ada.

Lepas kita dah diet berminggu-minggu, 2x sebulan wahidah akan reward diri sendiri.

Masa itu makanlah gajah rimau pun tapi yang peliknya senang je nak kembali diet walaupun buat cheatmeal / cheatday.

Mungkin sebab teknik habit yang diajar dalam DIET STAILOO ni.

So, memang best sangat amal diet ni!

Sebelum ni wahidah memang tak pernah diet. Kiranya wahidah start from zero la.

Jadi wahidah belajar dan terus belajar.

Buat perlahan-perlahan ikut kemampuan body kita.

Diet tanpa senaman

Tiga bulan pertama wahidah diet sahaja TANPA senaman.

Kita masih “mok-mok” kot masa tu, tak ada maknanya nak buat senaman hardcore bagai.

Just stay aktif macam banyakkan berjalan, naik tangga, senaman ringan dan paling penting jaga habit pemakanan dulu.

Dalam DIET STAILOO ajar:

Nak kurus atau sihat kena jaga pemakanan 80% senaman 20%.

Masa bulan pertama cara diet yang betul tanpa bersenam, wahidah lost hampir 10kg.

Tak sampai sebulan kot dah lost 10kg. Mahu tak terkejut naik penimbang masa tu.

Hampir 10 kali wahidah naik turun penimbang itu. Agaknya kalau penimbang itu boleh bercakap mesti dia cakap “Dah, dahlah naik aku.” 

Sampaikan tak boleh percaya sangat wahidah panggil adik perempuan bongsu wahidah, Asma’ suruh dia baca penimbang tu.

(Almaklumlah wahidah ni rabun jauh.. hehe.)

Bila Asma’ cakap betul bacaan penimbang tu, memang happy sangat sangat.

Allah sahaja yang tahu. Sujud syukur terus! Sukanya ya Allah!

Memang kita lagi bersemangat nak kuruskan badanlah kan?

Terus konsisten

Lepas itu, wahidah teruskan kehidupan dengan DIET STAILOO ni macam biasa.

Hukum suku-suku-separuh memang wahidah buat dan praktis hari-hari tanpa sedar.

Bila dah tahu cara nak kuruskan badan.. InsyaAllah berat akan turun lancar je.

Lepas badan dah ringan sikit, barula wahidah mula bersenam.

Wahidah fokus kepada senaman hict dan kardio macam yang coach dah bagi dalam DIET STAILOO.

Wahidah exercise mula-mula buat 5 minit dulu sehari, esoknya tambah seminit lagi, lusa tambah seminit lagi begitulah hari-hari sampai lama kelamaan dah jadi habit exercise 30 minit sehari.

Memang betul, buat sikit-sikit lama-lama jadi bukit!

Alhamdulillah sampai sekarang wahidah jadi tak boleh nak tinggal exercise sebab DAH jadi habit.

Kalau tertinggal tu macam pelik pula.

Melainkan betul-betul sibuk, wahidah akan buat paling kurang 5 minit exercise sebelum tidur. Pun jadi.

Cabaran dan rintangan

Yup.. sebenarnya memang pernah wahidah tak exercise berhari-hari dan malas nak makan sihat.

Itu adalah realiti kita sebagai manusia.

Sentiasa ada ‘bisikan’ dan sibuk dengan rutin harian: kerja, kemas rumah, memasak dll.

Tapi nasib baik masa mula program DIET STAILOO ni, coach dah suruh letak siap2 target akhir vs target harian.

Kena tengok balik BIG WHY kita nak kurus.

Sebab itu bila nak kurus tuliskan sebab-sebab nak kurus tu dan tengok balik time nak give up.

Muhasabah balik diri sama ada berbaloi ke kita kalau kita dah give up sekerat jalan ni.

Yakin dengan usaha sendiri.

Sabar dan istiqamah itu kunci kejayaan. Jangan putus asa. Buat sampai jadi.

Cakap senanglah (wahidah pun pernah fikir macam itu)…

…tapi sebab itu niat mula-mula itu kena betul-betul kuat.

Letakkan Allah nombor satu.

Nak kurus sebab Allah kot. Takkan Allah tak bagi.

Orang putih pun ada cakap “konsisten LEBIH HEBAT daripada kesempurnaan.”

Jadi tak kesah pun kalau anda tak boleh diet hari2.

Atau tak boleh nak bersenam setiap jam.

Yang penting anda konsisten dan lakukan perubahan sedikit demi sedikit.

Cuba amalkan cara diet yang betul dan cara diet yang seimbang.

Lagipun dalam DIET STAILOO ini anda boleh makan nasi, anda kena makan 5-6 kali sehari, enjoy je berdiet.

Tup-tup berat turun.

Kini…

Alhamdulillah wahidah sekarang dah makin bertenaga, confident level pun dah meningkat, dah tak lesu.

Time mengajar rasa seronok walaupun berperang sokmo dengan anak murid. Mungkin sebab dah makin kurus dan cantik la kot (ini bukan wahidah cakap, orang lain yang cakap).

Anak murid duk memuji badan makin mengecil.

Cikgu-cikgu tempat kerja pun dah selalu tegur wahidah nampak sihat dan cantik.

Yang paling best, badan dah makin ringan dan senang nak beribadat.

Allahu Akbar! Alhamdulillah ya Allah.

Sekarang Allah bagi semangat yang lebih untuk fokus bekerja sebab wahidah rasa lebih bertenaga.

Sentiasa positif dan konsisten untuk jaga kesihatan.

Lebih mengejutkan time balik ke rumah saudara mara semua dah tegur makin kurus, siap minta tips lagi!

Nasihat wahidah kepada anda yang tengah baca kisah wahidah ini…

Walaupun anda rasa tak confident betul ke boleh kurus??

Yang penting anda mula sekarang!

Join jer DIET STAILOO ni tanpa perlu percaya apa2.

Nanti anda juga akan ‘tahu’ rahsia dan cara diet yang betul dan berkesan.

Kita nak pakai badan kita ini lama. Bukan setahun dua tapi ambil masa yang lama.

Cakap nak umur panjang kan. Umur panjang pun perlu sebab nak banyakkan ibadat pada Tuhan kita jugak.

So, nak sihat, nak cantik kena konsisten jaga pemakanan dan senaman.

Nikmat Allah bagi jangan kita sia-siakan sampai dapat pelbagai penyakit.

Sebab Rasulullah s.a.w. sendiri cakap punca segala penyakit adalah daripada perut.

Jadi, fikir-fikirkanlah apa yang perlu dititikberatkan.

Jangan bertindak nak kurus cepat sampai sanggup membahayakan diri sendiri (beli produk kurus yang merepek).

Lebih baik belajar cara kurus tanpa gunakan sebarang produk kuruskan badan.

Ikut je tips kurus DIET STAILOO, step-by-step.

Wahidah doakan anda pun berjaya dapat bentuk badan dan berat badan yang anda impikan satu hari nanti.

Bila dah berjaya jangan terkejut tak percaya body sendiri plk…

…apatah lagi orang lain yang selalu duk kutuk-kutuk atau pandang rendah pada anda ketika dahulu akan mula minta tips kurus pada anda pula.

Berkat orang yang sabar ini Allah bagi ganjaran lebih. Percayalah!

Azam tahun baru,
Wahidah

Kalau anda berminat nak kurus dengan cara yang betul dan berkesan, anda boleh join DIET STAILOO. Klik “saya nak kurus” di bawah:

Kisah saya turun berat dari 78kg ke 54kg tanpa produk kurus

Dulu berat saya 78kg.

Tapi sekarang ni alhamdulillah 54kg… dah berjaya turun 24kg dengan cara kurus yang betul dan sihat.

Syukur sangat2.

Perasaan dah kurus ni.. ya Allah bestnya.

Saya dah boleh pakai baju yang saya nak. Saya jadi lebih konfiden. Nak beribadah pun lebih mudah.

Sekarang ni saya senyum je memanjang. Saya jadi lebih positif 🙂

Memang best sangat bila dah kurus.

Jadi hari ni nak kongsi sikit pengalaman saya dan dedahkan ‘rahsia’ macam mana saya kurus tanpa sebarang produk kuruskan badan.

Selalu diejek

Jangan tipu la kalau orang tu kata dia tak kesah kalau gemok.

Sebab saya pernah rasa dulu. Padahal tipu diri sendiri je. Just nak sedapkan hati.

Pernah dulu masa kat PLKN berat mencecah 78kg. Budak lelaki yang nakal2 panggil sy gemok pendek.

Masa tu perasaan sy sedih sangat. Hati kecil ni selalu terdetik “gemok sangat ke aku ni. Ahh biala”.

Dan pernah satu hari tu ada baju siapa tah – saiz xxxl – tercicir.

Cikgu tanya tu baju siapa. Budak2 laki cakap saya yang punya. Time tu dah la diorang ramai2. Malu sangat.

Tapi orang macam saya pandai sorok. Buat tak tahu je. Nampak happy. Tapi sebenar hati terluka.

Yela semua orang ada maruah kan. Jangan la buat saya macam tu.

Ada satu lagi cerita…

Masa tu tahun kedua di universiti.

Tengah duduk2 di lobi sambil tunggu lecturer masuk kelas,, ada sorang laki ni dia gocang2 air tin coke pastu terus buka air tin tu belakang saya.

Apa lagi terpancut keluar la habis kena baju saya. Dia terus jerit “GEMOK PENDEK!!!!”.

Hati saya masa tu Allah sahaja yang tahu.

Sebab saya tak pernah kacau hidup dia. Tak pernah mintak duit dia.

Orang sekeliling masa tu berkata sinis.. “Muda2 lagi dah tak pandai melawa”.

Semua kata-kata tu tersimpan dalam hati. Saya pendam. Menitis air mata saya.

Saya nak berubah

Sejak daripada pengalaman ngeri tu saya tekad. Saya nak berubah.

Balik je rumah saya mandi, bersihkan badan.. tenangkan fikiran. Pastu saya bukak laptop.

Saya google..

Cara kuruskan badan
“Produk kuruskan badan”
“Tips kurus sihat”

Bermula daripada hari tu saya mula jatuh cinta dengan dunia fitness dan kesihatan.

Saya banyak membaca tips dan teknik kurus. Saya baca artikel, tengok video.. Semua berkaitan macam mana nak kurus.

Tapi!

Malangnya saya hanya sekadar membaca.

Apa yang saya tak tahu. Semua saya tahu.

Atkins, low fat, HICT, Tabata, kurangkan gula, minum air kosong, tak lebih segenggam nasi bla bla bla.

Semua dalam kepala saya.

Hari ni saya cuba diet. Esok lusa saya still lagi diet.

Masuk seminggu perghhh..

Bayangkan sebelum ni semua benda saya makan.

Milo ais, makanan manis, peha ayam. Pastu tiba2 nak diet. Memang azab la.

Last2 lupa pulak saya tengah diet.

Saya makan je apa yang saya nak. Balas dendam. Cheat day la kononnye.

Pastu saya akan menyesal and start balik diet. Huhu.

produk kurus paling berkesan

Program kurus DIET STAILOO

Perkara ni berlarutan sampai la satu hari tu.

Tengah syok main internet saya terjumpa satu Blog – DIET STAILOO: program kurus mudah, cepat & berkesan.

Saya macam tak percaya.

Tak perlu diet dan berlapar.
Tak perlu kuat bersenam.
Tak perlu beli produk kuruskan badan.

Saya tak boleh tidur malam tu duk mikir pasal teknik kurus ni.

Esok bangun jer tido terus saya join program kurus DIET STAILOO ni.

Wow sekarang baru saya faham.

Macam ni rupanya cara betul nak kurus..

Yup kita boleh baca 1001 tips kuruskan badan. Tapi boleh ke kita buat kesemua tips tu??

Teknik kurus paling berkesan

Dalam DIET STAILOO saya diajar untuk buat satu per satu tips tersebut.

Amal selama 1 minggu. Jadikan habit. Lepas dah jadi habit tambah lagi tips yang baru. Jadikan habit kedua. Buat dan ulang.

Fuh. Memang berkesan teknik yang di ajar dalam diet stailoo ni.

Saya di ajar makan ikut portion.

Tapi satu per satu. Mula2 fokus pada protein. Pastu sayur. Pastu karbohidrat. Pastu lemak sihat.

Yang penting satu per satu sampai jadi habit.

Saya juga diajar teknik makan mengikut saiz badan.

Macam saya yang jenis bulat ni, setiap kali makan saya kena pastikan ada:

– Satu saiz tapak tangan protein (ikan, ayam, daging)
– Satu saiz penumbuk sayur (brokoli, bayam, kubis)
– Separuh genggam karbohidrat (no exercise, no carbs)
– Satu ibu jari lemak sihat (almond, cashew, kekacang)

Dengan teknik ni saya jarang rasa lapar.

Saya lebih enjoy waktu makan saya dan akan berhenti makan pada 80% sebelum kenyang.

Dan yang paling saya suka teknik hidrasi.

Sepanjang hari saya perlu pastikan ‘cukup’ kandungan air dalam badan saya.

6 am: bangun jer tido terus saya minum 1 gelas air mineral/suam
8 am: 20 minit sebelum sarapan, 2 gelas air
10 am: teh hijau + 1 gelas air
2 pm: 20 minit sebelum makan tengah hari, 2 gelas air
4 pm: kopi + 1 gelas air
6 pm: 20 minit sebelum makan malam, 2 gelas air
8 pm: 2 jam sebelum tidur, 2 gelas air

Fuhhh..

Memang terkencing la dengan teknik hidrasi ni.

Kejap2 gi toilet. Tapi takpe la. Badan sihat. Berat pun turun.

Walaupun tak dahaga saya minum jugak.

Bukan minum air semata-mata untuk hilangkan dahaga, tapi untuk optimumkan fungsi sel, tisu, otot dll.

Daripada 78 kg kepada 54 kg

Dengan amal tiga teknik ni je berat dah mula turun 9kg (kurus tanpa bersenam).

Wah excited la saya. Baju pun dah longgar.

kurus tanpa senaman

Saya belum puas hati lagi. Jadi bulan seterusnya saya mula bersenam.

Ni jadual senaman saya:

Isnin: rehat
Selasa: rehat
Rabu: rehat
Khamis: rehat
Jumaat: rehat
Sabtu: rehat
Ahad: rehat

Hahahahhaha…..

Saya ni jenis malas bersenam. Sebab tu la saya tak pernah tetapkan bila hari perlu bersenam.

Dalam program kurus DIET STAILOO ni saya tak perlu kuat bersenam tapi perlu bergerak aktif.

Jadi saya pilih untuk bergerak aktif.

Kebanyakkan masa saya akan pilih aktiviti yang mengeluarkan peluh.

Contoh kemas rumah, naik turun tangga, berjalan kaki ke kelas dsb.

Tapi coach kata kalau nak turun berat lagi CEPAT buat 12 senaman HICT.

So saya cuba je la.

  • Jumping jack (total body)
  • Wall sit (lower body)
  • Push up (upper body)
  • Double crunch (abs & core)
  • Box jump (total body)
  • Squat (lower body)
  • Tricep dip (upper body)
  • Plank (abs & core)
  • High knees (total body)
  • Jump lunge (lower body)
  • Mountain climber (upper body)
  • Side plank (abs & core)

Mula2 terkial-kial jugak la nak buat senaman ni.

Tapi nasib baik ada video tutorial. Saya ikut je video tu.

Memang seronok.

Peluh keluar mencurah-curah.

Lepas siap bersenam badan rasa ringan je sebab 12 senaman HICT ni akan bakar lemak dan kalori walaupun selepas 24 jam habis bersenam.

End result: berjaya turun lagi 12 kg berat!!

Pinggang pun jadi lebih ramping. Hehe..

petua kurus hilang 12kg

Teknik kurus yg enjoy dan tak stress

Saya sangat berpuas hati dengan teknik kurus yang di ajar dalam DIET STAILOO ni.

Saya buat dan terus buat.

Apa yang saya perasan kalau dulu saya banyak membaca tapi selepas belajar teknik kurus cabaran stailoo ni saya lebih banyak BUAT dan PRAKTIS.

Yang tu perubahan saya paling ketara. Hasilnya berat badan turun dengan sangat ketara.

Bulan seterusnya turun lagi 3 kg (bulan ni berat tak turun banyak sebab fokus untuk naik sedikit otot. So walaupun tidur, lemak tetap dibakar sebab metabolisma dah tinggi).

Setelah belajar dalam program kurus DIET STAILOO ni, saya dah berjaya capai target berat yang saya nak, 54kg.

Alhamdulillah.

berat ideal 54kg

Dulu diejek, sekarang dipuji

Saya ingat lagi masa bukak sem baru dulu. Time tu dah kurus.

Memang orang terkejut la tengok saya. Yang kelakar lecturer saya ingat saya kena penyakit. Huhu.

Tahun tu jugak saya konvo diploma. Best dapat pakai baju cantik masa hari keraian kita.

testimoni kurus

Ingat lagi budak laki yang sembur air tin coke kat saya tu?

Dia terkejut dan beriya mintak maaf dengan saya. Saya tak cakap apa2. Tapi dalam hati saya dah maafkan.

Kawan2 pun selalu puji saya nampak lebih cantik.

Dan ramai yang tanya ‘rahsia’ sy kurus. Saya pun kata join jer DIET STAILOO ni, nanti akan belajar teknik kurus yang betul.

Hidup saya sekarang lebih sihat dengan pemakanan yang betul.

Senaman kadang2 buat tapi banyaknye tak buat. Hehe..

Tapi berat still maintain 54-55 kg.

Saya percaya tidak ada produk kurus paling berkesan melainkan saya sendiri kena konsisten dengan habit saya dan teknik2 yang saya belajar dalam DIET STAILOO ni.

Dah boleh pakai baju saiz S

Happy sangat bila apa yang saya usahakan berhasil.

Daripada xxxl sekarang S pun dah muat. Tapi kita patuh syariah sikit kita guna M la. Hehe.

Sekarang saya dah boleh pakai baju cantik2.

Fesyen macam mana pun xpa. Janji sesuai dengan saya. Yela kita ni perempuan mesti nak berlawa kann.

Hidup saya sekarang lebih happy, sihat…

… dan nak buat apa2 aktiviti pun tak terbatas.

Banyak yang dulu saya x boleh buat tapi lepas dah kurus ni macam2 saya cuba.

Alhamdulillah! Syukur pada Allah bagi saya nikmat ni.

Memang satu kepuasan bila dah berjaya kurus.

Inspirasi: lupakan produk kuruskan badan

Semoga cerita saya ini akan memberi inspirasi pada anda untuk MULA diet secara sihat, tanpa perlu berlapar dan tanpa guna apa2 suplemen atau produk kuruskan badan.

Lepas ni tak perlu dah nak cari “ubat kurus paling berkesan lulus kkm.”

Nadaa.

Diet je mcm biasa dan tak perlu stress2.

Kalau anda tak tahu mcm mana cara kurus yang betul, atau anda perlukan guide smpai berjaya kurus, join jer program kurus DIET STAILOO.

InsyaALLAH dengan sistem, tips & teknik efektif.. anda akan kurus lebih cepat, mudah dan paling penting berkekalan.

Saya boleh, anda lagi la boleh 😍

Yes you can,
Mira

Klik “SAYA NAK KURUS” untuk join DIET STAILOO: