Kisah saya turun berat dari 78kg ke 54kg tanpa produk kurus

Produk kuruskan badan: kisah saya berjaya turun berat 24kg tanpa produk

PENAFIAN: hasil turun berat badan mungkin berbeza untuk setiap individu. Hasil yang terbaik apabila anda buat dan praktis tips kurus cabaran stailoo ini tanpa guna sebarang produk kuruskan badan.

Dulu berat saya 78kg.

Tapi sekarang ni alhamdulillah 54kg… dah berjaya turun 24kg dengan cara kurus yang betul dan sihat.

Syukur sangat2.

Perasaan dah kurus ni.. ya Allah bestnya.

Saya dah boleh pakai baju yang saya nak. Saya jadi lebih konfiden. Nak beribadah pun lebih mudah.

Sekarang ni saya senyum je memanjang. Saya jadi lebih positif 

Memang best sangat bila dah kurus.

Jadi hari ni nak kongsi sikit pengalaman saya dan dedahkan ‘rahsia’ macam mana saya kurus tanpa sebarang produk kuruskan badan.

Selalu diejek

Jangan tipu la kalau orang tu kata dia tak kesah kalau gemok.

Sebab saya pernah rasa dulu. Padahal tipu diri sendiri je. Just nak sedapkan hati.

Pernah dulu masa kat PLKN berat mencecah 78kg. Budak lelaki yang nakal2 panggil sy gemok pendek.

Masa tu perasaan sy sedih sangat. Hati kecil ni selalu terdetik “gemok sangat ke aku ni. Ahh biala”.

Dan pernah satu hari tu ada baju siapa tah - saiz xxxl - tercicir.

Cikgu tanya tu baju siapa. Budak2 laki cakap saya yang punya. Time tu dah la diorang ramai2. Malu sangat.

Tapi orang macam saya pandai sorok. Buat tak tahu je. Nampak happy. Tapi sebenar hati terluka.

Yela semua orang ada maruah kan. Jangan la buat saya macam tu.

Ada satu lagi cerita...

Masa tu tahun kedua di universiti.

Tengah duduk2 di lobi sambil tunggu lecturer masuk kelas,, ada sorang laki ni dia gocang2 air tin coke pastu terus buka air tin tu belakang saya.

Apa lagi terpancut keluar la habis kena baju saya. Dia terus jerit “GEMOK PENDEK!!!!”.

Hati saya masa tu Allah sahaja yang tahu.

Sebab saya tak pernah kacau hidup dia. Tak pernah mintak duit dia.

Orang sekeliling masa tu berkata sinis.. “Muda2 lagi dah tak pandai melawa”.

Semua kata-kata tu tersimpan dalam hati. Saya pendam. Menitis air mata saya.

Saya nak berubah

Sejak daripada pengalaman ngeri tu saya tekad. Saya nak berubah.

Balik je rumah saya mandi, bersihkan badan.. tenangkan fikiran. Pastu saya bukak laptop.

Saya google..

Cara kuruskan badan
“Produk kuruskan badan”
“Tips kurus sihat”

Bermula daripada hari tu saya mula jatuh cinta dengan dunia fitness dan kesihatan.

Saya banyak membaca tips dan teknik kurus. Saya baca artikel, tengok video.. Semua berkaitan macam mana nak kurus.

Tapi!

Malangnya saya hanya sekadar membaca.

Apa yang saya tak tahu. Semua saya tahu.

Atkins, low fat, HICT, Tabata, kurangkan gula, minum air kosong, tak lebih segenggam nasi bla bla bla.

Semua dalam kepala saya.

Hari ni saya cuba diet. Esok lusa saya still lagi diet.

Masuk seminggu perghhh..

Bayangkan sebelum ni semua benda saya makan.

Milo ais, makanan manis, peha ayam. Pastu tiba2 nak diet. Memang azab la.

Last2 lupa pulak saya tengah diet.

Saya makan je apa yang saya nak. Balas dendam. Cheat day la kononnye.

Pastu saya akan menyesal and start balik diet. Huhu.

produk kurus paling berkesan

PENAFIAN: hasil turun berat badan mungkin berbeza untuk setiap individu.

Teknik kurus CABARAN STAILOO

Perkara ni berlarutan sampai la satu hari tu.

Tengah syok main internet saya terjumpa satu Blog - CABARAN STAILOO: teknik kurus mudah, cepat & berkesan.

Saya macam tak percaya.

Tak perlu diet dan berlapar.
Tak perlu kuat bersenam.
Tak perlu beli produk kuruskan badan.

Saya tak boleh tidur malam tu duk mikir pasal teknik kurus ni.

Esok bangun jer tido terus saya join teknik kurus CABARAN STAILOO ni.

Wow sekarang baru saya faham.

Macam ni rupanya cara betul nak kurus..

Yup kita boleh baca 1001 tips kuruskan badan. Tapi boleh ke kita buat kesemua tips tu??

Teknik kurus paling berkesan

Dalam CABARAN STAILOO saya diajar untuk buat satu per satu tips tersebut.

Amal selama 2 minggu. Jadikan habit. Lepas dah jadi habit tambah lagi tips yang baru. Jadikan habit kedua. Buat dan ulang.

Fuh. Memang berkesan teknik yang di ajar dalam cabaran stailoo ni.

Saya di ajar makan ikut portion.

Tapi satu per satu. Mula2 fokus pada protein. Pastu sayur. Pastu karbohidrat. Pastu lemak sihat.

Yang penting satu per satu sampai jadi habit.

Saya juga diajar teknik makan mengikut saiz badan.

Macam saya yang jenis bulat ni, setiap kali makan saya kena pastikan ada:

- Satu saiz tapak tangan protein (ikan, ayam, daging)
- Satu saiz penumbuk sayur (brokoli, bayam, kubis)
- Separuh genggam karbohidrat (no exercise, no carbs)
- Dua ibu jari lemak sihat (almond, cashew, kekacang)

Dengan teknik ni saya jarang rasa lapar.

Saya lebih enjoy waktu makan saya dan akan berhenti makan pada 80% sebelum kenyang.

Dan yang paling saya suka teknik hidrasi.

Sepanjang hari saya perlu pastikan 'cukup' kandungan air dalam badan saya.

6 am: bangun jer tido terus saya minum 1 gelas air mineral/suam
8 am: 20 minit sebelum sarapan, 2 gelas air
10 am: teh hijau + 1 gelas air
2 pm: 20 minit sebelum makan tengah hari, 2 gelas air
4 pm: kopi + 1 gelas air
6 pm: 20 minit sebelum makan malam, 2 gelas air
8 pm: 2 jam sebelum tidur, 2 gelas air

Fuhhh..

Memang terkencing la dengan teknik hidrasi ni.

Kejap2 gi toilet. Tapi takpe la. Badan sihat. Berat pun turun.

Walaupun tak dahaga saya minum jugak.

Bukan minum air semata-mata untuk hilangkan dahaga, tapi untuk optimumkan fungsi sel, tisu, otot dll.

Daripada 78 kg kepada 54 kg

Dengan amal tiga teknik ni je berat dah mula turun 9kg (kurus tanpa bersenam).

Wah excited la saya. Baju pun dah longgar.

kurus tanpa senaman

PENAFIAN: hasil turun berat badan mungkin berbeza untuk setiap individu.

Saya belum puas hati lagi. Jadi bulan seterusnya saya mula bersenam.

Ni jadual senaman saya:

Isnin: rehat
Selasa: rehat
Rabu: rehat
Khamis: rehat
Jumaat: rehat
Sabtu: rehat
Ahad: rehat

Hahahahhaha…..

Saya ni jenis malas bersenam. Sebab tu la saya tak pernah tetapkan bila hari perlu bersenam.

Dalam teknik kurus CABARAN STAILOO ni saya tak perlu kuat bersenam tapi perlu bergerak aktif.

Jadi saya pilih untuk bergerak aktif.

Kebanyakkan masa saya akan pilih aktiviti yang mengeluarkan peluh.

Contoh kemas rumah, naik turun tangga, berjalan kaki ke kelas dsb.

Tapi coach kata kalau nak turun berat lagi CEPAT buat 12 senaman HICT.

So saya cuba je la.

Jumping jack (total body)
Wall sit (lower body)
Push up (upper body)
Double crunch (abs & core)

Box jump (total body)
Squat (lower body)
Tricep dip (upper body)
Plank (abs & core)

High knees (total body)
Jump lunge (lower body)
Mountain climber (upper body)
Side plank (abs & core)

Mula2 terkial-kial jugak la nak buat senaman ni.

Tapi nasib baik ada video tutorial. Saya ikut je video tu.

Memang seronok.

Peluh keluar mencurah-curah.

Lepas siap bersenam badan rasa ringan je sebab 12 senaman HICT ni akan bakar lemak dan kalori walaupun selepas 24 jam habis bersenam.

End result: berjaya turun lagi 12 kg berat!!

Pinggang pun jadi lebih ramping. Hehe..

petua kurus hilang 12kg

PENAFIAN: hasil turun berat badan mungkin berbeza untuk setiap individu.

Teknik kurus yg enjoy dan tak stress

Saya sangat berpuas hati dengan teknik kurus yang di ajar dalam CABARAN STAILOO ni.

Saya buat dan terus buat.

Apa yang saya perasan kalau dulu saya banyak membaca tapi selepas belajar teknik kurus cabaran stailoo ni saya lebih banyak BUAT dan PRAKTIS.

Yang tu perubahan saya paling ketara. Hasilnya berat badan turun dengan sangat ketara.

Bulan seterusnya turun lagi 3 kg (bulan ni berat tak turun banyak sebab fokus untuk naik sedikit otot. So walaupun tidur, lemak tetap dibakar sebab metabolisma dah tinggi).

Setelah belajar teknik kurus CABARAN STAILOO ni, saya dah berjaya capai target berat yang saya nak, 54kg.

Alhamdulillah.

berat ideal 54kg

PENAFIAN: hasil turun berat badan mungkin berbeza untuk setiap individu.

Dulu diejek, sekarang dipuji

Saya ingat lagi masa bukak sem baru dulu. Time tu dah kurus.

Memang orang terkejut la tengok saya. Yang kelakar lecturer saya ingat saya kena penyakit. Huhu.

Tahun tu jugak saya konvo diploma. Best dapat pakai baju cantik masa hari keraian kita.

testimoni kurus

PENAFIAN: hasil turun berat badan mungkin berbeza untuk setiap individu.

Ingat lagi budak laki yang sembur air tin coke kat saya tu?

Dia terkejut dan beriya mintak maaf dengan saya. Saya tak cakap apa2. Tapi dalam hati saya dah maafkan.

Kawan2 pun selalu puji saya nampak lebih cantik.

Dan ramai yang tanya ‘rahsia’ sy kurus. Saya pun kata join jer CABARAN STAILOO ni, nanti akan belajar teknik kurus yang betul.

Hidup saya sekarang lebih sihat dengan pemakanan yang betul.

Senaman kadang2 buat tapi banyaknye tak buat. Hehe..

Tapi berat still maintain 54-55 kg.

Saya percaya tidak ada produk kurus paling berkesan melainkan saya sendiri kena konsisten dengan habit saya dan teknik2 yang saya belajar dalam CABARAN STAILOO ni.

Dah boleh pakai baju saiz S

tak perlu cari ubat kurus paling berkesan lulus kkm

PENAFIAN: hasil turun berat badan mungkin berbeza untuk setiap individu.

Happy sangat bila apa yang saya usahakan berhasil.

Daripada xxxl sekarang S pun dah muat. Tapi kita patuh syariah sikit kita guna M la. Hehe.

Sekarang saya dah boleh pakai baju cantik2.

Fesyen macam mana pun xpa. Janji sesuai dengan saya. Yela kita ni perempuan mesti nak berlawa kann.

Hidup saya sekarang lebih happy, sihat...

... dan nak buat apa2 aktiviti pun tak terbatas.

Banyak yang dulu saya x boleh buat tapi lepas dah kurus ni macam2 saya cuba.

Alhamdulillah! Syukur pada Allah bagi saya nikmat ni.

Memang satu kepuasan bila dah berjaya kurus.

Inspirasi: lupakan produk kuruskan badan

Semoga cerita saya ini akan memberi inspirasi pada anda untuk MULA diet secara sihat, tanpa perlu berlapar dan tanpa guna apa2 suplemen atau produk kuruskan badan.

Lepas ni tak perlu dah nak cari "ubat kurus paling berkesan lulus kkm."

Nadaa.

Diet je mcm biasa dan tak perlu stress2.

Kalau anda tak tahu mcm mana cara kurus yang betul, atau anda perlukan guide smpai berjaya kurus, join jer teknik kurus CABARAN STAILOO.

InsyaALLAH dengan sistem, tips & teknik efektif.. anda akan kurus lebih cepat, mudah dan paling penting berkekalan.

Saya boleh, anda lagi la boleh 
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Yes you can,
Mira

Klik "SAYA NAK KURUS" untuk belajar teknik kurus CABARAN STAILOO:

12 Kata-kata Pembakar Semangat Untuk Anda Kuruskan Badan

“Saya sering bercita-cita untuk kuruskan badan. Saya amalkan diet, mula bersenam dan bermacam lagi. Walaupun perit tapi saya redah jugak.

Alhamdulillah hari ni saya dah berjaya turunkan berat badan saya dari 105kg dan sekarang dengan bangganya 85kg. Banyak kan?

Tipu la kalau saya kata saya tak pernah putus asa. setiap hari saya rasa nak berhenti.

Tapi saya tetap dengan pendirian saya, SAYA NAK KURUS!

Jadi, untuk saya kekal bersemangat... saya akan sentiasa motivasikan diri saya dengan perkara yang positif. Memang membantu.” -- Shakira

Ni tahh… 12 kata-kata inspirasi yang membakar semangat anda untuk kekal positif dengan usaha anda.

Langkah pertama

Mula Berlari

Kemudian Hari

Mencabar Diri

Kekal usaha

Denda Diet

Hidup Sihat

Suka Bersenam

Peluh Lemak

Tidak Sakit

Juara atau Kalah

Garisan Penamat

Kongsikan 12 kata-kata pembakar semangat ini melalui akaun facebook/ instagram/ twitter anda supaya ramai lagi akan berjaya menguruskan badan mereka.