Dugaan hari raya...

“Sayang, jomm gi beraya” ajak suamiku.

Suami aku ni jenis yang ramai kenalan. Sebab tu time raya penuh jemputan rumah terbuka. Memang seronok.

“Nak beraya mana tu bang” tanya aku.

“Syafiq ni haa duk ajak abang pergi beraya rumah dia, ada buat makan-makan sikit”

Aku pun terus bangunkan 3 orang anak aku yang masih nyenyak tidur untuk pergi mandi. Dan aku pun turut sama bersiap.

Tak boleh kawal selera makan

“Wahhh makin cantik nampak” tegur Husna, isteri Syafiq.

“Eh takde la biasa-biasa je ni” ujar aku malu-malu.

“Jemput la makan ye, buat macam rumah sendiri”

Aku pun mula mengelilingi meja yang penuh dengan juadah raya.

Bermacam jenis makanan ada. Nasi minyak, laksa, ketupat, rendang ayam, biskut, kuih-kuih raya, kek, aiskrim, sate dan banyak lagi!

“Ish ish awak ni.. boleh habis ke tu” tegur suamiku.

Tanpa aku sedar, PENUH pinggan aku dengan makanan yang telah aku ambil. Aku ni memang pantang tengok makanan. Semua terliur. Itu nak cuba, ini nak cuba.

Tanpa membalas teguran suamiku, aku terus meluru ke meja makan kami sekeluarga.

“Awak mengandung lagi ke, Yana” sapa Syafiq yang berada di meja makan tersebut.

Terkejut aku bila Syafiq tegur macam tu. Bila masa pulak aku mengandung.

Terkelu lidah aku. Otak aku ligat berfungsi memproses maklumat untuk memberi respon kepada soalan ‘sentap’ Syafiq tu tadi.

“Eh takde la” jawab aku dengan muka kemerah-merahan menahan malu.

Baru aku sedar

Aku dah semakin berisi. Pipi dan dagu aku dah membulat. Perut aku sedikit buncit. Baru aku sedar.

Sebelum ni suami aku dah selalu tegur tapi aku buat tak tahu je. Tapi hari ni orang lain yang tegur aku. Tidakkkkk.

Aku malu!

Aku mula perhatikan sekeliling aku. Dan aku tengok gelagat diorang. Aku tengok pakaian dan penampilan diorang. Baru aku sedar.

“Termenung jauh nampak” sapa Husna yang tiba-tiba muncul entah dari mana dan minta izin untuk duduk makan bersama aku.

“Meh la makan sekali” ajak aku.

“Saya tengah diet sekarang ni”

Aikk tengah diet. Tadi elok je aku nampak si Husna ni makan kek chocolate indulgence sambil melayan tetamu yang hadir. Boleh tahan besar jugak potongan kek yang dia ambil.

Aku pun tanya sekali lagi untuk kepastian.

Sebenarnya aku kagum dengan Husna ni. Dulu dia chubby jugak macam aku. Tapi sekarang selim melim dan makin cantik aku tengok.

Apa rahsia dia? Macam mana dia boleh kurus mcm sekarang ni?? Soalan-soalan ini berlegar-legar di fikiran aku.

Payah nak konsisten diet

Aku pun nak kurus jugak.

Dulu, dah bermacam cara aku cuba.

Aku tak makan nasi.
Aku cuba bersenam.
Aku minum air BANYAK.

Tapi entah kenapa semua ni tak menjadi. Xde hasil sangat. Berat turun sikit je. Godaan tahan nafsu makan tu bukan main la susah. Seksa yakmat.

Payah betul nak konsisten diet.

Walaupun aku dah baca kat blog2, scroll Facebook, tengok video Youtube.

Aku tahu semua tips kurus tu, tapi aku tetap tak boleh nak buat.

Masa tengah semangat boleh la tahan seminggu dua.

Pastu hanyut balik.

Nak kata kurang motivasi, tak jugak. Sebab aku nak sangat-sangat kurus. Kenapa? untuk suami dan anak-anak aku.

Kita ni wanita mesti nak nampak cantik di mata suami.

Lebih-lagi sekarang ni umur aku pun dah masuk 30 siri. Aku nak kurus dan sihat. Aku kena jaga anak-anak. Kalau aku sakit macam mana.

Sebab banyak dah aku baca pasal tak jaga pemakanan dan akhirnya jatuh sakit (dah terkena baru nak diet, susah dah la).

Habis duit gaji suami terpaksa guna untuk tanggung kos rawatan isteri yang sakit diabetes, jantung, kolestrol, darah tinggi, kencing manis, obesiti dll. Duit belanja anak-anak nak sekolah macam mana?

Semua ni selalu bermain di fikiran aku. Suami dan anak-anak!

Tapi kuat mana pun semangat aku, rajin mana pun aku cuba bersenam.. Aku tetap tewas dengan nafsu makan aku. Aku tetap tak boleh nak konsisten diet.

Cabaran stailoo

“Macam mana awak boleh kurus macam sekarang ni ye, Husna” tanya aku dengan penuh kesungguhan.

“Ouh. Saya join cabaran stailoo”

Apakebenda cabaran stailoo ni. Macam mana cabaran ni boleh bantu aku untuk kurus dan sihat.

“Cabaran stailoo ni program kuruskan badan” terang Husna.

“Nanti awak akan diberi satu sistem kurus yang bersistematik, step-by-step, dan berkesan!”

“Dulu saya sendiri pun selalu give up bila nak kurus ni, tapi bila jumpa cabaran stailoo ni saya boleh follow. Sebab sistem kurus yang mudah dan enjoy. Dan yang paling penting berhasil” tambah Husna lagi.

Aku khusyuk mendengar penjelasan Husna sambil menganggukkan kepala tanda setuju.

Husna kata masalah kita sekarang ni terlalu banyak informasi. Terlalu banyak tips kurus. Terlalu banyak salah faham.

Disebabkan terlalu banyak maklumat yang berterabur ni, kita jadi tak tahu nak follow yang mana. Tak tahu nak mula yang mana dulu. Last-last apa pun tak buat. Hanya tinggal target dan cita-cita sahaja.

Contoh:

Orang kata nak kurus tak boleh makan nasi. Sebenarnya bukan tak boleh makan nasi. Tapi kena pilih sumber karbohidrat yang betul.

Pastu ramai yang kata, bahaya makan lewat malam.

Fakta, kalori ni tak boleh tahu waktu dan masa (calorie can’t tell time). Logik jgk kan. Boleh makan malam, tapi pemilihan makanan yang SESUAI sebelum tidur.

Lagi, orang percaya makan lemak membentuk lemak. Sebenarnya tak jugak. Yang bahaya lemak trans dan lemak tak tepu.

Badan kita masih perlukan lemak-sihat seperti omega 3, minyak zaitun, minyak ikan, avocado dll. Dan badan kita sangat kekurangan lemak-sihat ni sebab tu la diet tak pernah ada hasil.

Kalau bab senaman pulak, orang kata kena bersenam lama kalau nak kurus. Buat sit up 30x, plank 30x, pumping 30x, jogging 30minit.

Tapi kita ni mana larat kan. Dah tua-tua gini. Malu nak bersenam. Takde masa nak bersenam. Sibuk je memanjang nak kena urus rumah tangga lagi. Dah bila boleh bersenam?

Caranya, buat senaman dengan pergerakan, teknik dan intensiti yang betul. Omputih panggil full-range motion untuk target bahagian yang betul untuk kurus lebih cepat dan efektif. 10-minit je sehari.

“Banyak lagi sebenar salah faham dalam industri fitness dan kesihatan ni” tegas Husna.

Ooo baru aku faham.

Patut la aku tengok si Husna ni steady je nak makan apa yang dia suka. Sebab dia TAHU dan ADA ILMU untuk kurus ni.

“Kalau kita main hentam je diet ni sampai bila pun tak jadi. Kenapa tak ikut je sistem yang dah dibuat dan disusun untuk kita kurus dan sihat dan capai target berat yang kita nak”

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Review peserta cabaran stailoo >>
680++ Review

Anda pun boleh kurus

Kalau anda..

  • Dah cuba berbagai cara kurus
  • Berat sama je tak berubah
  • Payah nak konsisten diet
  • Susah nak kawal selera makan
  • Tak mampu nak bersenam lama
  • Berat naik time musim raya ni

Meh join CABARAN STAILOO ni.

Anda akan diberi satu sistem kurus yang bersistematik, step-by-step, dan berkesan!

Kenapa penting perlunya sistem step-by-step?

Sebab anda akan tahu macam mana NAK MULA, dan macam mana NAK KONSISTEN diet anda.

Anda akan 'lebih tahu' nak makan apa, nak minum apa, nak buat senaman macam mana..

Semua akan diberikan pada anda, satu per satu, langkah demi langkah!

Barula anda akan BERJAYA HABISKAN dan capai target berat yang anda idamkan selama ini.

Paling best, cabaran ini 100% online. Belajar guna telefon anda sahaja. Jadi anda tak perlu pergi ke mana2.

Bayaran untuk join cabaran stailoo hanya RM59 sebagai 'komitmen' supaya anda boleh buat dan praktis.

(xnak dah buat separuh jalan, pastu give up, pastu semangat balik nak kurus. Hmm x pernah habis. Kali ni buat sampai jadi!)

Sekali bayar shj. Tiada bayaran bulanan.

Kalau anda berjaya kurus, coach akan pulangkan balik bayaran komitmen RM59 tersebut.

 

Macam mana nak join?

Kalau anda berminat nak kurus & sihat dgn CABARAN STAILOO...

1. Buat bayaran RM59 ke akaun di bawah:

Maybank
STAILOO FITNESS CENTER
5560 1109 2198

2. Daftar nama anda dengan menghantar resit bayaran ke nombor ni 013-393 4249. Terima kasih 😊😊